Günümüzün, tüm dünyada tartışmasız en çok yapılan estetik operasyonu
''rinoplasti'' neden bu kadar popüler?

Çağımız giderek görsellik üzerine dayalı bir hale gelmekte, bunda sosyal medyanın payı çok büyük. Sosyal medyanın artık sadece sosyal bir kimlik omaktan çıktığı, iş dünyasında bile çok etkili bir hale geldiği bir dönemdeyiz. Bu durum görsel kimliğin giderek önem kazanmasına sebep oldu. Görsel kimliğimizi belirleyen en önemli olgu ise özgüven. Burun yüzümüzün en can alıcı ve en merkezi noktası. Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurduğumuzda ve burunumuzun görünümünden memnun olmadığımızda, birçoğumuz için haklı olarak geçmişe kıyasla çok daha büyük bir sorun olabiliyor. İşte bu noktada burun estetiği yapma-yaptırma oranı ciddi bir artış göstermiştir ve teknik - tecrübe noktasında kendini ileriye götüren bir cerrahi haline gelmiştir. 

Burun estetiğini diğer tüm estetik operasyonlardan
üstün ve özel kılan nokta nedir?

Uzmanlığımı aldığım günden bu yana üzerine en çok eğildiğim alan burun estetiği oldu.
Bana göre tüm estetik operasyonlar içerisinde en çok ustalık ve tecrübe gerektiren alandır. Her bir burun ameliyatı, tailor made diye anlatabileceğimiz kendi özelinde bir yaklaşım istiyor. Binlerce burun ameliyatı yapmış olsanız bile burun ameliyatı her zaman üzerinde özenle durulması gereken, farklı açılardan yaklaşılma ihtimalinin göz önünde bulundurulması gereken bir cerrahi alanıdır.

Kendinizi sürekli aynada veya fotoğraflarda burnunuza bakarken
ve hatta oynamalar yaparken mi buluyorsunuz?

Herhangi bir ameliyatın bence en zor kısmı ameliyata karar verme süreci. Uzun bir süreç isteyen bu durumda genellikle yalnız kalıyor hastalar. Gerçekten gerekli mi? Doğru bir aday mıyım? Ya pişman olursam? Yaptırmak ve yaptırmamak arasında uzun git gellerin olduğu bir süreç yaşanıyor.

Burada karar tamamen size ait, ancak tecrübelerimden yola çıkarak sadece şunu söyleyebilirim eğer sizi rahatsız eden, her gün hatta bazen günde birkaç defadan fazla aklınıza gelen, fotoğraflarınızla oynamanıza sebep olan bir durum varsa, uzman bir doktorla en azından görüşüp fikir almanın zamanı gelmiştir. Bunun sizi rahatlacağından emin olabilirsiniz. 

Teknik karmaşası?

Estetik cerrahi, hasta-doktor arasından paylaşımın en çok olduğu tıp alanıdır.

Estetik cerrah, hastasının yönlendirmelerini almaya mutlaka ihtiyaç duyar. Öncesinde iyi iletişim kurulmayan bir estetik operasyonda başarı şansı çok azalır. Fakat burada artan web ve sosyal medya kullanımının yarattığı bilgi kirliliğinden doğan bir yanlış anlaşılma olduğunu düşünüyorum. Teknik karmaşası...

Bu karmaşaya en çok da biz cerrahların sebep olduğu bir dönemdeyiz. Hasta-Doktor ilişkisinin sağlıklı olanı, hastanın doktorundan yapılacak tedavinin teknik noktasında aydınlatmalar istemesi ve istediği sonuç açısından yönlendirmeler yapması olmalıyken, artık hasta doktoruna teknik tavsiyelerde bulunabiliyor. Bu konuda görüşüm doktorunuzla yapacağınız görüşmede en önemli unsur güvendir. Güvendiğiniz bir doktorla iletişim kurup kendinizi iyi anlattıktan sonra, teknik ayrıntıları ona bırakmak emin olun çok daha rahatlatıcı olacaktır.

Hazırım, ilk adım?

En zor basamağı geçtiniz ve artık ameliyata hazırsınız...

Şimdi, yine zor basamak olan doktor seçiminde sıra. Beğenilerinizle uyumlu, tecrübeli, güvenebileceğiniz bir estetik cerrah araştırması başlıyor. Bu zor süreçte size yardımcı olabilecek unsurlar şunlar: Doktorunuzun tecrübesini öğrenmek, geçmiş deneyimlerinden hastalarıyla iletişime geçmek ve tabiki sonrasında yapacağınız görüşmede, karşılıklı güven hissetmek çok önemli. Çünkü tüm ameliyatlar uzun süreçlerdir ve birlikte yol almayı gerektirir. Doğru elektriği aldığınız bir cerrahınızın olması süreç açısından çok değerli.

 

 

 


Kalın derili miyim? İnce derili miyim?

Şüphesiz en çok soru işaretine sebep olan konulardan biri de budur. Kalın cilt karakteri; burun kanatlarının etli, burun ucunun gözeneklerinin belirgin olması ile kendini gösterir. Şekillenmenin ve burun ucu definasyonu sağlamanın nispeten zor olduğu bu durumda iyileşme sürecinde de net sonuç için mutlaka 1 yılı beklemek gerekir. Çünkü cilt çok daha fazla ödem tutar ve ödemin gerilemesi de doğru orantılı olarak uzar. Ancak incelme sürekli devam ettiği için uzun dönemde avantaj yaratabilmekte.

İnce derili burun ise erken dönemde şekillenme için daha avantajlı olmakla birlikte en ufak kusurları da sergileyebildiği için her zaman avantajlı olduğunu söylemek doğru olmaz. Bu konuda doktorunuz mutlaka sizi yönlendirecektir. 

Ameliyat öncesi süreç.

Eğer mümkünse ameliyattan önce doktorunuzla iki görüşme yapabilmeniz en sağlıklı olanıdır.
Mümkün olmadığı durumlarda fotoğraf ve videolar ile online konsültasyon yapılması bir çözüm seçeneğidir. 

Burun simulasyonu.

Burun ameliyatlarının artık vazgeçlimezi haline gelen bir diğer konu ameliyat öncesi yapılan tasarım simulasyonları.  Ameliyattan önce kliniğimizde profesyonel fotoğraflarınız çekildikten sonra sizin istekleriniz ve ameliyat realiteleri doğrultusunda doktorunuzun kendi fikrini de katarak yaptığı simulasyonlardır. Ameliyat sonucu açısından herhangi bir teminat taşımamakla birlikte, cerrah ve hasta arasında ortak ve somut bir dil yarattığı için yapılan bir uygulamadır. 

Burnumun şekline nasıl karar vereceğim?

Doktorunuzla yapacağınız görüşmeler bu konuda sizi oldukça rahatlatacaktır. Yüzünüzün şekli, karakteriniz ve burnunuzun anatomik yapısı burada karar vermede etken faktörler. Doktorunuzun estetik algısına güvenerek gelmeniz çok önemli, o yüzden iyi bir araştırma sürecinden sonra doğru doktor seçmeniz bu konuda yükünüzü hafifletecektir. 

Estetik operasyonla aynı anda
nefes alma problemi giderilebiliyor mu?

Burun ameliyatı bir bütündür. Fonksiyonel ve estetik olarak birlikte değerlendirilmelidir.
Estetik ameliyatlarda mutlaka burun içerisine de gerekli müdahaleler yapılır.
Ameliyat öncesi kliniğimizde video endoskopi ile burnunuzun içerisine bakılarak bütün problemler tespit edilir. 

Konka büyümesi, deviasyon,
septum eğriliği hepsi giderilebilir mi?

Evet, aynı operasyonda tüm bu problemlere gerekli müdahaleler yapılarak sorun giderilip nefes yolu açılır. 

Hastane seçimi.

Kendinizi konforlu hissettiğiniz bir hastanede ameliyat olmanız çok önemli. Hastanenizi önceden sorup, araştırmak sizi daha rahat hissettirecektir. Ameliyathane koşulları, anestezi ekibinin tecrübesi ve her an yanınızda olan bir asistan-hemşire ekibi sizi çok rahatlatır.

Ameliyat kaç saat sürüyor?

Ameliyat ortalama bir buçuk saat sürüyor. Odanızdan alınıp- geri gelmeniz yaklaşık 3-4 saat sürüyor,
anestezi öncesi hazırlık ve toparlanma işlemleri tüm sürece dahildir.

Ameliyattan sonra kaç gece hastanede yatacağım?

Burun ameliyatları sonrasında 1 gece hastanemizde misafir ediyoruz.
Ertesi gün taburcu ediyoruz. 

Tampon kullanılıyor mu? Kaç gün kalıyor?
Çıkarılması ağrılı mı?

Ben her burun ameliyatından sonra, ilk günlerde konforlu nefes alabilme ve ödemi kontrol edebilmek amacıyla tampon kullanmayı tercih ediyorum. Kullanılan tamponlar silikon olduğu için burun mukozasına yapışmaz ve çıkarılırken herhangi bir ağrı yaratmaz. Ortası oluklu olduğu için nefes alabilmenizi sağlar. Genellikle 48 saat sonra tamponlarınız alınır. 

Burun üzerine konulan atel ve burun bandajı.

Burun ameliyatları sonrasında rutin olarak kullandığımız plastik ateller, burun kıkırdakları üzerinde alçı görevi görmekte ve ameliyatla verilen şeklin iyileşme sürecinde korunmasını sağlamaktadır.  Burun üzerinde kalma süresi her ameliyatta değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 7-10 gündür. Burun üzerinde bulunan atel çıkarıldıktan sonraki ilk 48 saat ödem kontrolü için burun bandajı yapıştırılır. 



İyileşme süreci ağrılı mı? 

Burun ameliyatları ağrı hissinin en az olduğu ameliyatlardandır. Kendi hastalarımızdan aldığımız veriler üzerinden yapılan istatistiklerde, burun ameliyatı geçiren her 100 kişiden 20'si ameliyattan sonraki gün 1 kez ağrı kesici kullanmışken, 2. ağrı kesiciye ihtiyaç duyma oranı %5 civarındadır.
Geriye kalan %80 ise ağrı kesici kullanma ihtiyacı hissetmemiş. 

Şişlik ve morarma?

Yeni gelişen teknolojilerde özellikle ultrasonik yapılan burun ameliyatlarında dokuya verilen zarar çok çok aza indirgendiği için morluk neredeyse hiç yaşanmıyor diyebiliriz. Yine de çok açık tenli, ince derili kişilerde ya da bitkisel ilaç kullanımı olan kişilerde açık pembe tonlarında göz altı ve yanaklara inen renk değişiklikleri izlenebilir. Bu tarz renk değişiklikleri ve ödem ameliyatın ertesi günü ortaya çıkmaya başlayıp 72. günde maksimuma ulaşır.
1 hafta dolduğunda tama yakın geriler. 

Burun şekil alma ve iyileşme süreci.

Burun ateliniz ilk çıkarıldığında özellikle burun ucunda ve göz hizasında burun kökünde yoğunlaşmış olan bir ödem görüyor olacaksınız. Tamamen normal ve geçici olan bu durum dokularımızın iyileşme sürecine verdiği yanıtı gösterir. Ödem ve şişlik miktarı ameliyattan yapılan değişiklik boyutuna ve cilt karakterine göre değişkenlik gösterebilir. Bu dönemde bazı masajlar ve özel önerilerle iyileşme süreci pekiştirilir. 1. ay dolduğunda ameliyata bağlı kaba ödemler büyük oranda gerilerken tam şekillenme 6 ay-1 sene dolduğunda tamamlanacak ve burunun definasyonu ortaya çıkacaktır. 




Ameliyattan sonra nefesim hemen açılacak mı?

Ameliyattan önce nefes alma probleminiz yoksa eğer nefes alma randımanınız ilk bir ay içinde kaba ödem ve burun içi yaraların iyileşmesi ile eski haline dönecektir. Eğer ameliyattan öncesi nefes alma probleminiz var ve buna yönelik müdahale yapılmışsa iyileşme süreci daha uzun olabileceği için 1. ayda düzelebileceği gibi 3. aydan sonra da düzelme olabilir tamamen normal ve değişkenlik gösteren bir süreçtir.  

Düğünüm var acil ameliyat olmalıyım?

Çok fazla olan bu talep için özellikle belirtmek isteriz ki, bu tarz özel durumlarda mutlaka
en az 6 aylık iyileşme periyodu sonrasında planlama yapmanız şarttır. 

Ya istediğim gibi olmazsa?

Ameliyattan önce doktorunuzla yapmış olduğunuz görüşmelerde karşılıklı güven ve yeterince açık olmanın önemi en çok burada ortaya çıkıyor. Genellikle görülen, ilk bir ayda burun şişkinliği sürecinde yaşanan adaptasyon sıkıntısı ama sonrasında ödemlerin geçmesiyle herşeyin yerine oturmasıdır. Burun ameliyatı süreçlerinde iyileşmeyi sabırla takip etmek ve önerilere uymak çok önemlidir. 

Ameliyat sonrası süreç.

- İlk 48-72 saat burun içerisinde silikon tampon olacaktır. 
- 7 ila10 gün süreyle burun üzerinde plastik ateliniz olacak.
- Eğer burun ucunuzda dikiş varsa, o bölgeye antibiyotikli krem uygulaması sonrasında
6 ay boyunca izsiz iyileşme için yüksek güneş koruması ve iyileşme destekleyici kremlerin uygulanması.
- Ameliyatın ertesi gününden başlayarak ilk 3 ay boyunca
burun içerisine deniz suyu sprey kullanımı; burun yollarının hemen açılmasını , yumuşamasını
ve iyileşmesini hızlandırmak için etkili ve gerekli.
- Kalın derili bir cilt tipiniz varsa, ilk birkaç ay gece burun bantlama önerilebilir.
Gün içerisinde şişmeyi önlemede etkili olduğu için iyileşme sürecini hızlandıran bir yöntemdir.

Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler.

- En az 3 ay boyunca gözlük takılmamalı ve her türlü darbeden özenle korunmalı.
- Burun üzerine yatılmamalı.
- Yoğun güneş altında uzun süre kalınmamalı, mümkünse koruyucu şapkalar kullanılmalı.
- Hafif egzersizlere 1 ay sonra, daha ağır egzersizlere 3 ay sonra başlanabilir.
- Sauna, hamam gibi yoğun sıcak ve nem olan ortamlara 3 ay sonrasında gidilebilir. 
- 1. aydan itibaren denizde yüzülebilir, havuz için 3 ayı beklemek gereklidir. 

Rutin kontrol süreci.

Rutin kontrol süreci; tampon alınması, atel çıkarılması, 1. ay, 4. ay ve 8.ay olarak devam etmektedir.
Bazı durumlarda kontrol süreçleri değişebilmektedir elbette.